ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ
Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ;

#ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Η περίοδος είναι ένα πραγματικά θετικό σημάδι ότι το σώμα σου λειτουργεί σωστά και ότι μεγαλώνεις και γίνεσαι γυναίκα.

Ωστόσο, για κάποια κορίτσια είναι και μια φάση που δημιουργεί πραγματική αναστάτωση, άρα είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να καταλάβεις τι σου συμβαίνει και να σου δώσουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές.

ΟΔΗΓΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕΣΑ
ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ;

#ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Όταν φθάσεις στην εφηβεία, ο οργανισμός σου προετοιμάζεται για την φάση κατά την οποία θα αποκτήσεις παιδιά, ακόμη και αν αυτή μπορεί να είναι πολύ μακριά στο μέλλον!
Κάθε μήνα οι ωοθήκες σου απελευθερώνουν ένα μικροσκοπικό ωάριο το οποίο, αν γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο του άντρα, θα δημιουργήσει ένα νέο μωράκι. Ταυτόχρονα, ο οργανισμός σου παράγει αίμα και θρεπτικά στοιχεία για να επενδύσει τη μήτρα σε περίπτωση που θα γονιμοποιηθεί το ωάριο. Αν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, τότε ούτε αυτό ούτε και η επένδυση της μήτρας δεν χρειάζονται πια, έτσι το σώμα τα αποβάλλει. Αυτό είναι κοινώς γνωστό ως η «περίοδος».

ΔΕΣ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΜΗΠΩΣ ΤΟ
ΓΝΩΡΙΖΕΣ;

#ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Κάθε μήνα, στα περισσότερα κορίτσια η ποσότητα του αίματος που αποβάλλεται δεν υπερβαίνει τις δυόμισι κουταλιές της σούπας.

Ονομάζεται «περίοδος» επειδή είναι μια χρονική περίοδος της ζωής σου κατά την οποία συμβαίνει κάτι διαφορετικό που δεν θα συνέβαινε κανονικά.

Το αίμα της περιόδου δεν είναι το ίδιο με το αίμα που τρέχει όταν κοπείς. Τα υγρά αυτά του κύκλου επενδύουν τα τοιχώματα της μήτρας σου και ονομάζονται «ενδομήτριο». Είναι ένα μείγμα από αίμα, κύτταρα ιστού και φυσικές εκκρίσεις από τον κόλπο και τον τράχηλο και δεν είναι καθόλου βλαβερά.

Τα υγρά του κύκλου της περιόδου δεν είναι πάντοτε κόκκινου χρώματος. Μπορεί να είναι από πολύ ανοιχτό καφέ μέχρι σκούρο (σχεδόν μαύρο) κόκκινο και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Κάποια κορίτσια βλέπουν αυτό το πιο ανοιχτόχρωμο υγρό σε όλη τη διάρκεια της περιόδου τους, ενώ άλλα έχουν αυτό το ανοιχτόχρωμο υγρό μόνο τις 1-2 τελευταίες ημέρες της περιόδου.

Ο ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ

#ΠΕΡΙΟΔΟΣ, #ΜΟΝΑΔΙΚΗ

Όπως εσύ, έτσι και η περίοδός σου είναι μοναδική, άρα μπορεί να μην είναι η ίδια με τις καλύτερες σου φίλες. Μπορεί εσύ να έχεις μεγάλη ροή ή πολύ ελαφριά ή κάτι ενδιάμεσο. Είτε έχεις τακτική περίοδο από την αρχή είτε περνάνε μήνες χωρίς περίοδο, όλα αυτά είναι απόλυτα φυσιολογικά. Ανεξάρτητα από τη «ροή» σου, υπάρχει μια σειρά από προϊόντα Lil-Lets για τις δικές σου ανάγκες.

Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

#ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Όταν έρθει η περίοδός σου στο σχολείο, είναι καλά να νιώθεις προετοιμασμένη και μπορείς να το κάνεις με τους ακόλουθους τρόπους:

Να έχεις μια-δυο σερβιέτες στη τσάντα του σχολείου ή τη τσάντα της γυμναστικής.

Να φοράς προστατευτικό σερβιετάκι καθημερινά για να έχεις μια ελαφριά προστασία.

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΡΕΠΕΙ
ΝΑ ΑΛΛΑΖΩ ΤΗ ΣΕΡΒΙΕΤΑ
Ή ΤΟ ΤΑΜΠΟΝ
ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;

#ΠΕΡΙΟΔΟΣΣΤΟΣΧΟΛΕΙΟ

Καλό θα ήταν να αλλάζεις σερβιέτα κάθε μερικές ώρες. Προσπάθησε να τις αλλάζεις κάθε 3-5 ώρες μεταξύ των μαθημάτων ή στα διαλείμματα. Αν δεν μπορείς να αλλάξεις, μια σερβιέτα θα σου προσφέρει προστασία για μέχρι και 8 ώρες.

Τα ταμπόν μπορείς να τα φοράς για 4-8 ώρες. Αν χρειαστεί να πας τουαλέτα αλλά δεν θέλεις να αφαιρέσεις το ταμπόν σου ακόμα, απλά μετακίνησε το κορδονάκι προς τη μια πλευρά για να μην βραχεί.

ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΤΙ ΚΑΝΩ;

#ΠΕΡΙΟΔΟΣΣΤΟΣΧΟΛΕΙΟ

Ζήτα από μια φίλη σου. Αν ήταν εκείνη στη θέση σου, θα ήθελες κι εσύ να τη βοηθήσεις.

Κάποια καθηγήτρια σου, η σχολική νοσοκόμα και η γραμματέας του σχολείου πιθανό να έχουν μαζί τους και σίγουρα θα είναι πρόθυμες να σε βοηθήσουν.

Αν χρειάζεσαι μια άμεση λύση για να προστατεύσεις το εσώρουχό σου, δίπλωσε λίγα χαρτομάντηλα και τοποθέτησέ τα μέσα στο εσώρουχο. Είναι απλά μια προσωρινή λύση αλλά θα βοηθήσει μέχρι να βρεις μια σερβιέτα και να αλλάξεις.

ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

#ΒΟΗΘΕΙΑ, #ΠΕΡΙΟΔΟΣ

  • Αν σε ανησυχεί ότι θα κάνεις θόρυβο ανοίγοντας το περιτύλιγμα, μην αγχώνεσαι γιατί τώρα υπάρχουν πολλά προϊόντα με ειδικά σχεδιασμένα αθόρυβα περιτυλίγματα για να μην νιώθεις τόσο εκτεθειμένη.
  • Θυμήσου να μην ρίξεις τη χρησιμοποιημένη σερβιέτα μέσα στην τουαλέτα και να τραβήξεις το καζανάκι γιατί μπορεί να βουλώσει. Όταν τελειώσεις τύλιξέ την και ρίξε την στα σκουπίδια.
  • Δεν χρειάζεται να πας σπίτι αν η περίοδός σου ξεκινήσει ενώ είσαι στο σχολείο. Αν αναστατωθείς, η καθηγήτριά σου μπορεί να σε αφήσει να τηλεφωνήσεις στη μαμά σου για να νιώσεις καλύτερα.

ΕΞΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ
ΤΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ ΤΗΣ
ΠΕΡΙΟΔΟΥ

#ΒΟΗΘΕΙΑ, #ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Για τις πρώτες λίγες μέρες της περιόδου σου και μερικές φορές μέχρι και μια εβδομάδα πριν από την περίοδο, μπορεί να νιώσεις αδιαθεσία και πόνους στην κοιλίτσα. Αυτοί είναι οι πόνοι περιόδου ή κράμπες περιόδου και είναι αισθητοί στο πίσω μέρος της πλάτης σου, στην κοιλιά και πιο χαμηλά κοντά στα γεννητικά όργανα.

Τα περισσότερα κορίτσια το βιώνουν σε κάποια φάση της ζωής τους και μπορεί να διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο. Μπορεί να σε κάνει να νιώθεις άθλια, μάλιστα και λίγο κακόκεφη (!), όμως να μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν να νιώσεις καλύτερα.

Βγες έξω και κάνε μια βόλτα – οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις καλά.

Αν αυτό δεν βοηθάει, κάνε ένα ζεστό μπάνιο γιατί αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να ανακουφίσει τον πόνο.

Μια θερμοφόρα μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να χειροτερεύσει τους πόνους της περιόδου, έτσι βεβαιώσου ότι τρως πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά για να το αποφύγεις.

Να πίνεις άφθονο νερό γιατί αυτό βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού.

Αν είναι πραγματικά πολύ άσχημοι οι πόνοι, ζήτησε παυσίπονα από κάποιον ενήλικα γιατί αυτό μπορεί να μειώσει τον πόνο σε μεγάλο βαθμό. Απλά μη ξεχνάς ότι όποιο φάρμακο πάρεις θα πρέπει να το πάρεις μόνο υπό την επίβλεψη κάποιου ενήλικα.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ
ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΟΥ

  • Προσπάθησε να φοράς προστατευτικό σερβιετάκι εσωρούχου καθημερινά. Είναι εξαιρετικό γιατί απορροφά τις εκκρίσεις και αν η περίοδός σου ξεκινήσει χωρίς να το περιμένεις δεν θα καταστρέψεις το εσώρουχό σου.
  • Να έχεις μαζί σου μερικές σερβιέτες έτσι ώστε να είσαι πάντοτε προετοιμασμένη.
  • Σημείωσε την ημερομηνία που ξεκινά η περίοδός σου. Όταν ομαλοποιηθεί θα αρχίσεις να παρατηρείς ότι ακολουθείται κάποιο πρόγραμμα.
  • Βάλε υπενθυμίσεις στο κινητό σου για την ημερομηνία που περιμένεις την επόμενή σου περίοδο. Υπάρχουν κάποιες δωρεάν εφαρμογές παρακολούθησης της περιόδου (period tracker apps) ειδικά για αυτό το σκοπό.