ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ
ΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ;

#ΣΩΜΑΤΙΚΕΣΑΛΛΑΓΕΣ #ΜΑΣΤΟΙ #ΑΝΑΠΤΥΞΗ #ΕΦΗΒΕΙΑ

Η «εφηβεία» μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 8 κιόλας σε μερικά κορίτσια, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει πραγματική αναστάτωση γιατί μπορεί να αναρωτιέσαι τι σου συμβαίνει και γιατί.

Ξέρεις, αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν όταν κάποιες χημικές ουσίες μέσα στον οργανισμό σου που ονομάζονται ορμόνες προκαλούν μεταβολές στη σωματική και σεξουαλική σου ανάπτυξη.

Μπορεί να αρχίσεις να παρατηρείς πολλές αλλαγές:

 • Τρίχες σε μέρη του σώματος που δεν είσαι συνηθισμένη (κάτω από τις μασχάλες, ανάμεσα στα πόδια)
 • Το στήθος σου αρχίζει να μεγαλώνει
 • Το σώμα σου αρχίζει να σχηματίζει καμπύλες
 • Μπορεί να ιδρώνεις περισσότερο
 • Το δέρμα στο πρόσωπό σου μπορεί να γίνει λίγο πιο λιπαρό, δημιουργώντας ίσως λίγα σπυράκια ή μπιμπίκια.
 • Τα μαλλιά σου μπορεί επίσης να γίνουν πιο λιπαρά
 • ΚΑΙ θα έχεις την πρώτη σου περίοδο!!

ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ
ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ
ΜΟΥ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ;

#ΣΤΗΘΟΣ #ΕΦΗΒΕΙΑ

Το στήθος σου μπορεί να πάρει από 3 έως 10 χρόνια να μεγαλώσει εντελώς και μπορεί να συνεχίσει να φουσκώνει και να γεμίζει και μετά τα 20!

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ
ΟΤΙ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ;

#ΣΤΗΘΟΣ #ΕΦΗΒΕΙΑ

Ένα από τα πρώτα σημάδια ότι μπήκες στην εφηβεία είναι όταν αρχίσει να μεγαλώνει το στήθος σου που μπορεί να το διαπιστώσεις μέχρι και 2 χρόνια πριν ξεκινήσει η περίοδός σου.

Κανονικά, το πρώτο σημάδι είναι όταν αναπτυχθεί ένα μικρό φούσκωμα κάτω από τις θηλές σου. Εκεί βρίσκονται όλοι οι γαλακτοφόροι αδένες, λιπώδης και μυϊκός ιστός και είναι πολύ φυσιολογικό να ξεκινήσει πρώτα η ανάπτυξη του ενός και μετά του άλλου. Μπορεί, μάλιστα, το δεύτερο να χρειαστεί μερικούς μήνες μέχρι να αρχίσει να αναπτύσσεται. Μπορεί να νιώθεις κάποια ευαισθησία, ιδιαίτερα αν κτυπήσεις από απροσεξία. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό καθότι το στήθος συνεχίζει να αναπτύσσεται για τη διάρκεια των επόμενων μερικών χρόνων.

Επίσης δεν είναι καθόλου παράξενο να έχεις λίγο πόνο στην περιοχή της θηλής ακόμη και να δημιουργηθούν ρωγμές κάποιες φορές. Μην ανησυχείς. Βάλε λίγη κρέμα το βράδυ πριν ξαπλώσεις για να αποφύγεις τον πόνο ή την ευαισθησία.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ;

#ΣΤΗΘΟΣ #ΕΦΗΒΕΙΑ

Ανεξαρτήτως του τι ακούς, τι βλέπεις ή τι διαβάζεις, όλα τα στήθη είναι πολύ ωραία και δεν υπάρχει ένα μέγεθος που να είναι καλύτερο από οποιοδήποτε άλλο. Το μέγεθος που θα έχει τελικά το δικό σου έχει σχέση εν μέρει με τη γενετική σου προδιάθεση, δηλαδή υπάρχει πιθανότητα να πάρεις είτε από την οικογένεια της μαμάς είτε από την οικογένεια του μπαμπά (περίεργο ακούγεται αυτό!). Επίσης αληθεύει ότι δεν υπάρχουν δυο μαστοί που να είναι ακριβώς πανομοιότυποι και ο ένας μαστός μπορεί πάντοτε να φαίνεται ελαφρώς διαφορετικός σε σχήμα και σε μέγεθος από τον άλλο, ακόμη και όταν είναι πλήρως ανεπτυγμένοι. Μερικά κορίτσια είναι πραγματικά περήφανα για το νέο τους σώμα, ενώ άλλα νιώθουν άβολα αν μεγαλώσει πρώτα το στήθος τους. Όπως και να έχουν τα πράγματα, απλά να θυμάσαι ότι το κάθε κορίτσι έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης και δεν υπάρχει οποιαδήποτε βία!

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ
ΤΟ ΠΩΣ ΝΙΩΘΩ;

#ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Τα συναισθήματα δεν είναι και τόσο εύκολο να εντοπιστούν όσο είναι οι σωματικές αλλαγές, αλλά μπορεί να ανεβοκατεβαίνουν συνεχώς και να μεταβάλλονται. Μπορεί:

 • Τη μια στιγμή να πετάς από τη χαρά σου και την επομένη να ξεσπάς σε κλάματα.
 • Να είσαι εξαιρετικά ευαίσθητη σε σχόλια που κάνει η οικογένειά σου.
 • Να σε ανησυχεί η εμφάνισή σου ή να νιώθεις αμηχανία μπροστά στους άλλους.
 • Να τσακώνεσαι πολύ με τους γονείς σου.
 • Να αρχίσεις να βλέπεις άλλα άτομα όχι απλά φιλικά.

ΠΩΣ ΤΟ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ;

#ΕΦΗΒΕΙΑ

Αν όλα αυτά σου ακούγονται οικεία, τότε βεβαιώσου ότι είσαι καλή με τον εαυτό σου! Αν νιώθεις αμηχανία αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Μην αυτοτιμωρείσαι γι’ αυτό και κουβέντιασε τα συναισθήματά σου με τους φίλους και την οικογένειά σου έτσι ώστε να μπορούν να σε στηρίξουν και να σε καταλάβουν.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ
ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΟΥ

#ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ #ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ #ΕΦΗΒΕΙΑ

Καθώς μεγαλώνεις, μπορεί να αρχίσεις να παρατηρείς μεταβολές στα συναισθήματα και στις διαθέσεις σου. Αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο σε όλους τους γύρω σου επίσης.

Είναι φυσιολογικό να έχεις μεταβολές της διάθεσης αλλά είναι καλό να προσπαθείς να τις ελέγχεις έτσι ώστε να μην πληγώνεις τους άλλους γύρω σου.

Είναι καλό να γνωρίζεις ότι αυτά τα συναισθήματα δεν διαρκούν για πάντα (ζήτω!). Οι αλλαγές στη συμπεριφορά σου είναι απλά μέρος της όλης διαδικασίας ενηλικίωσής σου.

Όταν δεν νιώθεις ο εαυτός σου, αυτές οι μικρές συμβουλές μπορεί να κάνουν τη ζωή σου κάπως πιο εύκολη:

 • Κουβέντιασε με κάποιον το πώς νιώθεις.
 • Αν νιώθεις θυμό, προσπάθησε να μετρήσεις μέχρι το 10 μέχρι να υποχωρήσει αυτό το συναίσθημα.
 • Όταν είσαι σπίτι και αρχίζεις να εκνευρίζεσαι ή να θυμώνεις με κάποιο μέλος της οικογένειάς σου, πες ότι χρειάζεσαι λίγο χρόνο μόνη σου και πήγαινε σε κάποιο άλλο δωμάτιο για μισή ωρίτσα.
 • Δεν φταίει κανείς για τα συναισθήματά σου, άρα να είσαι καλή με τον εαυτό σου. Η ζωή έχει τα πάνω και τα κάτω της όπως το τρενάκι του λούνα παρκ και αυτό μπορεί να σε εξουθενώνει! Το σώμα σου και το μυαλό σου δουλεύουν πολύ σκληρά για να αντιμετωπίζεις όλες τις μεταβολές που συμβαίνουν.
 • Αν δεις ότι οι φίλες σου το παλεύουν συναισθηματικά, πες τους ότι είσαι στο πλευρό τους αν θέλουν να το κουβεντιάσουν.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑ
ΑΓΟΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ;

#ΑΓΟΡΙΑ #ΕΦΗΒΕΙΑ

 • Πολλά αγόρια συνήθως αρχίζουν να αλλάζουν ένα-δυο χρόνια μετά τα κορίτσια.
 • Όπως και στην περίπτωσή σου, θα αρχίσουν να φυτρώνουν τρίχες κάτω από τις μασχάλες τους και στα γεννητικά τους όργανα και θα περάσουν από διάφορες αλλαγές στο σώμα τους και στα συναισθήματά τους.
 • Σε άλλα θέματα, η εφηβεία επηρεάζει τα αγόρια με πολύ διαφορετικούς τρόπους σε σύγκριση με τα κορίτσια. Ορίστε μερικά πράγματα που μπορείς να εντοπίσεις και άλλα που δεν θα τα δεις!
 • Οι φωνές τους αλλάζουν και ενώ τη μια στιγμή είναι λεπτές, την άλλη είναι βαθιές και αυτό μπορεί συχνά να τους κάνει να βγάζουν άβολες στριγγλιές.
 • Ο λάρυγγας επίσης γνωστός ως «μήλο του Αδάμ» γίνεται πιο εμφανής και προεξέχει στο μπροστινό μέρος του λαιμού τους.
 • Φυτρώνουν τρίχες πάνω στο θώρακα και στο πρόσωπό τους.
 • Τα κόκκαλα του προσώπου αρχίζουν να πλαταίνουν και τους δίνουν μια όψη λιγότερο παιδική.
 • Οι ώμοι πλαταίνουν και οι μύες αρχίζουν να αναπτύσσονται.
 • Το χρώμα των όρχεών τους αρχίζει να σκουραίνει.
 • Αρχίζουν να παράγουν σπέρμα.
 • Παρότι δεν θα θέλουν να το γνωρίζεις εσύ αυτό, μερικές φορές και τα αγόρια εμφανίζουν μια μικρή αύξηση του στήθους τους μέχρι να ομαλοποιηθούν τα ορμονικά σκαμπανεβάσματα

Όπως και εσύ, έτσι και τα αγόρια ανησυχούν για την εμφάνισή τους και πολύ συχνά αλληλοπειράζονται για το μέγεθος του πέους τους, την ποσότητα των τριχών του προσώπου τους και το ύψος τους.

ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΟΡΙΑ
ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΤΟΥΣ ΣΚΑΜΠΑΝΕΒΑΣΜΑΤΑ

#ΑΓΟΡΙΑ #ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ #ΕΦΗΒΕΙΑ

Τα αγόρια επίσης μπορεί να δυσκολεύονται να ελέγχουν τα συναισθήματά τους. Παρουσιάζουν μια αύξηση μιας ορμόνης που ονομάζεται Τεστοστερόνη, η οποία μερικές φορές μπορεί να τους κάνει να νιώθουν λίγο θυμό, απογοήτευση ή επιθετικότητα.

Πού και πού μπορεί να ενεργούν και κάπως ανώριμα. Άρα μην ανησυχείς αν αρχίζουν να σε ενοχλούν ή να σε πειράζουν για τις μεταβολές στο σώμα σου. Έχουν να αντιμετωπίσουν και αυτοί τις δικές τους μεταβολές και ο καλύτερος τρόπος να τους αντιμετωπίσεις είναι να τους αγνοήσεις.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΟΤΑΝ ΜΕ
ΠΕΙΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΓΟΡΙΑ;

#ΕΦΗΒΕΙΑ

Αν τα αγόρια σε δουν να εκνευρίζεσαι ή να νιώθεις άβολα, θα το πάρουν ως σημάδι να συνεχίσουν να σε πειράζουν. Άρα εσύ να παραμένεις ψύχραιμη και απλά να απομακρύνεσαι ή να γυρίζεις τα σχόλιά τους στο αστείο.

Αν κάποιο συγκεκριμένο αγόρι ή μια ομάδα αγοριών αρχίσει να παραφέρεται ή να σε κάνει να νιώθεις άβολα με οποιοδήποτε τρόπο, πες το στους δασκάλους ή στους γονείς σου. Εκείνοι θα φροντίσουν να σταματήσουν αμέσως οποιεσδήποτε βρισιές ή σωματικές προσβολές.